09 June, 2011

Bihun Singapore :D pheww utk sayang nanti

Hai sayang..

I tak tahu siapa bakal jodoh i...sebab Allah pun tak bagi apa2 lagi petunjuk untuk menjodohkan kita...

Tapi sayang...dinda di sini tengah sibuk belajar memasak..haha dinda tak berapa terror masak but willing nak belajar seadanya...

Beberapa minggu yang lepas bila balik kampung...mak ada ajar macam mana nak goreng bihun singapore..insyaallah satu hari nanti kalau kita ada jodoh...kanda akan merasa masakan dinda...


Cara-cara nak masak bihun Singapore:

1. bihun secukup rasa nak makan...rendamkan bihun kasi lembut skit...
2. sedikit udang .. sama ada nak pakai udang apa pun terserah...tapi abah kata kat saya masa tengah masak2 hari tu, lebih sedap kalau pakai udang kering...

3. sedikit carrot..
4. sedikit squid..dalam 200gram pun cukup kot..bergantung pada anda sendiri nk macamne masak..
5. minyak masak dalam 3 sudu besar..
6. sedikit garam secukup rasa..
7. sedikit air...

Kemudian bahan2 utk minced:

1.sedikit lada hitam
2.sedikit shallot
4.sedikit garlic..

Kemudian bahan-bahan untuk garnish:

1. telur ommellete n u need to slice thinly ya sayang..hehek :P
2. cili potong sliced it juga ya sayang...

Cara nak masaknya sayang:

1. panaskan minyak dan masukkan minced ingredients tadi..
2. masukkan udang n squid them..
3. masukkan sedikit garam dan air
3. masukkan bihun yang dah direndam tadi n gaul gaul skit..
4. bila dah macam sebati digaul semua bahan tadi...biarkan sekejap bihun tu then boleh angkat dah...
5. nk hias cantik skit, omelette dgn cili potong yang dihiris cantik2 boleh letak atas bihun untuk dihidangkan...haha tapi yang ni dah x cantiklah sebab dah dimakan oleh me la sayang...

Nantilah sayang, kalau dah kahwin nanti...rajin2 kita sama2 membantu di dapur tolong apa yang patut..masak bersama2 lg romantik kot sayang.. :) semoga kita cepat dipertemukan jodoh bersama...amin..

No comments:

Post a Comment